DIFFO TRAINING OSA 2. UUDEN AJONEUVON HANKINTA

Dieselin kallistuessa usealle toimijalle on varmasti tullut mieleen myös muiden, kuin dieseliä käyttävien ajoneuvojen hankinta.

Diffon avulla pystytään vertailemaan etukäteen eri investointi vaihtoehdot uuden kaluston hankinnassa, sekä ottamaan huomioon eri käyttövoimat (esim. diesel, sähkö, kaasu) ajoneuvon kulurakenteessa ja kannattavuudessa.

Aloitetaan kopioimalla olemassa oleva ajoneuvo, jonka korvaajaksi uutta hankintaa mietitään. Näin ollen kaikkia arvoja laskelmalle ei tarvitse syöttää uudelleen ja tiedetään kuinka paljon nykyinen ajoneuvo tuo liikevaihtoa vuositasolla.

Avataan kopioidulta laskelmalta Kaluston tiedot sivu ja käydään muokkaamassa laskelman nimeksi haluttu vaihtoehto laskelmaotsikosta. Näin ollen vertailtavaksi tehdyt laskelmat eivät mene sekaisin keskenään.

Valitaan haluttu polttoaineen tyyppi. Annetaan polttoaineen kulutukselle oikea arvo polttoainetyypistä riippuen.

Huomioithan, että valitessasi polttoainetyypiksi käyttövoiman, jolle organisaation asetuksissa ei ole annettu arvoa, on polttoaineen hinta laskelmalla automaattisesti 0 €. Muista siis käydä antamassa tutkimallesi käyttövoimalle hinta joko organisaation asetuksissa tai suoraan muokkaamalla laskelman oletusarvoissa olevaa polttoaineen hintaa.

Avataan Ajoneuvoinvestoinnit sivu ja lähdetään tutkimaan järkevin hankintatapa uudelle ajoneuvolle. Valitsemalla eri investointityyppi ja antamalla arvot pyydettyihin kenttiin, muuttuu yläosassa oleva vuotuisten kustannusten arvo. Valittuasi järkevimmän investointitavan, voit siirtyä laskelman tuloksiin.

Vertailemalla nyt tehdyn laskelman tuloksia alkuperäiseen huomataan tunti ja kilometri kustannusten olevan melkein sama. Tässä esimerkissä alkuperäisen laskelman polttoaineen tyyppi oli diesel ja litrahinta 1,2€.

Muuttamalla litrahinnan tämän hetken nykytasoon (1,67€/l ALV 0) alkuperäisessä laskelmassa huomataan uuden vaihtoehtoista polttoainetta käyttävän ajoneuvon investoinnin olevan järkevä vaihtoehto (kuva 3).

Vastaavalla tavalla pystytään vertailemaan myös muiden vaihtoehtoista polttoainetta käyttävien ajoneuvojen hankintaa olemassa olevan ajoneuvon tilalle.